Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A

AOW

Iedereen die in Nederland woont of werkt, ontvangt van de overheid een AOW-uitkering op basis van de Algemene Ouderdomswet. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt uw AOW-uitkering maandelijks aan u uit vanaf uw AOW-leeftijd.

Vanaf wanneer krijgt u AOW?

In 2023 is de AOW-leeftijd 66 jaar en 10 maanden. In de komende jaren wordt de AOW-leeftijd hoger. Bereken uw AOW-leeftijd aan de hand van uw geboortedatum op www.svb.nl. Let op: de AOW-leeftijd kan verschillen van de leeftijd waarop uw pensioen standaard ingaat. U kunt hier andere pensioenkeuzes in maken.

De betaaldata van de AOW vindt u op www.svb.nl.

Hoeveel AOW krijgt u?

De AOW-uitkering is gebaseerd op het minimumloon. Hoeveel AOW u krijgt, hangt af van uw persoonlijke situatie. Er zijn AOW-uitkeringen voor alleenstaanden, alleenstaande ouders en mensen die een partner hebben. De hoogte van uw AOW-uitkering vindt u op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Buitenland

Let op: Heeft u tijdelijk in het buitenland gewoond of gewerkt? Dan heeft u minder AOW opgebouwd. Meer informatie over AOW vindt u op www.svb.nl.

Uw AOW aanvragen?

Ongeveer vijf maanden voor uw AOW-leeftijd ontvangt u een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Vanaf dat moment kunt u AOW aanvragen. Dit kan heel eenvoudig met uw DigiD op www.svb.nl.