Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A

ESG-integratie

Bpf Koopvaardij houdt bij de keuze voor de beleggingen rekening met ESG factoren: Environmental, Social en Governance. Bedrijven en landen krijgen een score op basis van hun ESG-prestaties. Een zwakke score kan leiden tot uitsluiting (negative screening), sterke scores tot insluiting (positive screening).

Bpf Koopvaardij heeft sinds 2016 een negative screening op basis van ESG-factoren. Per regio (Europa, Verenigde Staten, Azië en opkomende landen) worden de 10% slechtst scorende bedrijven uit de portefeuille gehaald.

Wat is ESG-integratie?

ESG-integratie betekent het systematisch meewegen van de mogelijke invloeden van mens, milieu en ondernemingsbestuur in de beleggingsbeslissingen.

 

ESG-factoren en beleggingsbeslissingen

ESG-factoren zijn ook van invloed op de individuele beleggingsbeslissingen die door externe portefeuillemanagers worden genomen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • bij beleggingen in vastgoed wordt gekeken naar de duurzaamheid van de gebouwen en de bijdrage die zij leveren aan het verminderen van woningnood;
  • bij staatsobligaties voor opkomende landen wordt bekeken van welk niveau de democratische instituties van landen zijn en of daar een verbetering of verslechtering in is te zien;
  • bij het verstrekken van bedrijfsobligaties wordt gekeken naar de ESG-factoren die invloed hebben op de vraag of de onderneming op lange termijn een goede kredietwaardigheid heeft.

Planet-score

Bpf Koopvaardij wil dat externe vermogensbeheerders - waaraan het fonds de beleggingen uitbesteed - dezelfde waarde hechten aan verantwoord beleggen als het fonds zelf. Daarom monitort het fonds deze vermogensbeheerders op basis van de zogenaamde 'Planet-score'. Hierbij worden punten toegekend aan het niveau van het beleid, de ESG-integratie en de ESG-rapportage van deze vermogensbeheerders.

Meer weten?

Lees meer over uitsluiting en actief aandeelhouderschap, twee andere aspecten van maatschappelijk verantwoord beleggen.