Bpf Koopvaardij houdt bij de keuze voor de beleggingen rekening met sociale (mensenrechten) en milieufactoren en goed ondernemingsbestuur. Deze factoren staan ook wel bekend onder de term ESG: Environmental, Social en Governance. Op deze manier is het mogelijk om bedrijven en landen op basis van hun ESG-prestaties een score te geven. Een zwakke score kan leiden tot uitsluiting (ook wel "negative screening" genoemd), sterke scores tot insluiting ("positive screening").
Zo heeft Bpf Koopvaardij sinds 2016 een negative screening op basis van ESG-factoren in zijn aandelenportefeuilles. Per regio (Europa, Verenigde Staten, Azië en opkomende landen) worden de 10% slechtst scorende bedrijven op criteria voor milieu, mensenrechten en goed ondernemingsbestuur uit de portefeuille gehaald.
Wat is ESG-integratie?
ESG-integratie betekent het systematisch meewegen van de mogelijke invloeden van mens, milieu en ondernemingsbestuur in de beleggingsbeslissingen.

ESG-factoren en beleggingsbeslissingen
ESG-factoren zijn ook van invloed op de individuele beleggingsbeslissingen die door externe portefeuillemanagers worden genomen. Voorbeelden hiervan zijn:
- bij beleggingen in vastgoed wordt gekeken naar de duurzaamheid van de gebouwen en de bijdrage die zij leveren aan het verminderen van woningnood;
- bij staatsobligaties voor opkomende landen wordt bekeken van welk niveau de democratische instituties van landen zijn en of daar een verbetering of verslechtering in is te zien;
- bij het verstrekken van bedrijfsobligaties wordt gekeken naar de ESG-factoren die invloed hebben op de vraag of de onderneming op lange termijn een goede kredietwaardigheid heeft.

Planet-score
Bpf Koopvaardij wil dat externe vermogensbeheerders - waaraan het fonds de beleggingen uitbesteed - dezelfde waarde hechten aan verantwoord beleggen als het fonds zelf. Daarom monitort het fonds deze vermogensbeheerders op basis van de zogenaamde 'Planet-score'. Hierbij worden punten toegekend aan het niveau van het beleid, de ESG-integratie en de ESG-rapportage van deze vermogensbeheerders.
Meer weten?
Lees meer over uitsluiting en actief aandeelhouderschap, twee andere aspecten van maatschappelijk verantwoord beleggen.