Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 03 juli 2023

Het nieuwe pensioenstelsel: Zo zit het

Er komen nieuwe regels voor pensioen. Deze regels noemen we ook wel ‘het nieuwe pensioenstelsel’. De regels die we hadden, werkten jarenlang goed, maar inmiddels passen ze niet meer. Bijvoorbeeld omdat we niet meer ons hele leven voor dezelfde werkgever werken. Ook worden we steeds ouder, waardoor we langer van ons pensioen genieten. En dan het verhogen van de pensioenen. Hoewel het de afgelopen jaren economisch voor de wind ging, konden de pensioenen vaak niet meegroeien. Dat voelt oneerlijk.

Bij de overheid staan inmiddels alle seinen op groen. De vakbonden, de werkgevers en natuurlijk de pensioenfondsen kunnen nu verder met de precieze invulling van het nieuwe stelsel. In december 2022 stemde de Tweede Kamer in met de Wet toekomst pensioenen. En afgelopen voorjaar deed de Eerste Kamer dat ook. Dit betekent dat de nieuwe wet, die bepaalt dat er een nieuw pensioenstelsel komt, per 1 juli 2023 is ingegaan.

Vakbonden, werkgevers en de pensioenfondsen hebben tot uiterlijk 1 januari 2028 de tijd om de afspraken over pensioen aan te passen aan de nieuwe wet. Maar dat mag ook eerder. Dat klinkt ver weg, maar de aanpassingen kosten veel tijd. Daarom zijn de sociale partners in de Koopvaardij-sector, dat zijn de vertegenwoordigers van de werkgevers en de werknemers, achter de schermen al druk aan het overleggen. En ook Bpf Koopvaardij is hard aan de slag. De sociale partners streven ernaar om eind dit jaar alle knopen definitief door te hakken. Zodra de afspraken definitief zijn, laten wij u dit weten.

Meepraten over het nieuwe stelsel
Werkgevers en werknemers bepalen samen wat de afspraken worden over de nieuwe pensioenregels. Natuurlijk zitten niet letterlijk álle werkgevers en werknemers aan tafel, dat is een kleinere groep mensen. Namens de werkgevers zijn dat de werkgeversorganisaties. En de vakbonden komen op voor de werknemers. Wilt u ook meepraten over het nieuwe stelsel? Meld u dan aan bij een vakbond. Ook als u voormalig deelnemer bent of een pensioen van Bpf Koopvaardij ontvangt, kunt u meepraten over de nieuwe regels. Sociale partners zijn wettelijk verplicht om de gemaakte afspraken voor te leggen aan verenigingen van pensioengerechtigden of verenigingen van gewezen deelnemers in de sector. Dit noemen we ook wel ‘hoorrecht’. Deze verenigingen mogen een oordeel geven over de afspraken. Bent u daar lid van? Wijs deze vereniging dan op dit hoorrecht. Zo kan de vereniging haar overwegingen of zorgen meegeven aan de sociale partners.

Meer weten?
Juist omdat er veel achter de schermen gebeurt, vindt Bpf Koopvaardij het belangrijk dat onze deelnemers weten wat de stand van zaken is. Daarom zijn er dit najaar deelnemersbijeenkomsten waar Bpf Koopvaardij informatie geeft over de gemaakte afspraken en wat er gaat veranderen. Ook is er natuurlijk informatie te vinden op onze pagina Nieuw pensioenstelsel.