Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 18 september 2023

5 vragen over de pensioenkeuze hoog-laag

U heeft verschillende pensioenkeuzes als u met pensioen gaat. Zo kunt u ervoor kiezen om uw pensioen in hoogte te variëren en af te stemmen op uw persoonlijke situatie. We geven antwoord op de 5 meest gestelde vragen over de pensioenkeuze hoog-laag pensioen.

Wat is een hoog-laag pensioen?
Kiest u voor een hoog-laag ouderdomspensioen, dan ontvangt u eerst een periode een hoger pensioen en op een door u gekozen datum een lager pensioen. Het pensioen wordt dus over de jaren anders verdeeld.

Past deze pensioenkeuze bij mij?
Dit is heel persoonlijk. Een hoog-laag pensioen kan bijvoorbeeld aantrekkelijk zijn om een periode van minder inkomsten te overbruggen. Bijvoorbeeld als u naast uw pensioen nog geen AOW ontvangt. Of als u in de eerste jaren van uw pensioen verwacht meer geld nodig te hebben.

Hoe lang kan ik een hoog pensioen ontvangen?
Dat kan maximaal 10 jaar. Uw keuze heeft invloed op de hoogte van uw pensioen. Als u bijvoorbeeld 10 jaar lang een hoger pensioen ontvangt, is het maandbedrag lager dan wanneer u 2 jaar zou kiezen. Dat komt omdat uw pensioen over een langere periode wordt verdeeld.

Wat zijn de gevolgen van deze keuze?
Als u kiest voor tijdelijk een hoger pensioen dan gaan uw inkomsten veranderen. Dit kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de belasting die u moet betalen. Of voor toeslagen die u misschien ontvangt. Houd hier goed rekening mee. U kunt uw pensioenkeuze maar één keer maken.

Hoeveel is het hoge pensioen?
Dat is per persoon verschillend. U kunt heel makkelijk in de pensioenplanner op Mijn Koopvaardij berekeningen maken. Daar ziet u de bedragen die bij de verschillende keuzes horen. Zo kunt u zelf berekenen welke keuze het beste bij u en uw situatie past.

Meer weten?
Lees op Met pensioen gaan over de pensioenkeuzes die u kunt maken. Of maak een belafspraak als u meer informatie wilt over uw keuzes.