Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 21 september 2022

Pensioen aanvragen? Dat kan digitaal

Vanaf nu kunt u uw pensioen helemaal digitaal aanvragen in de vernieuwde pensioenplanner in Mijn Koopvaardij. Wilt u alleen uw mogelijkheden bekijken? Berekeningen maken, maar nog niet aanvragen? Dat kan natuurlijk ook!

Wat zijn de voordelen van digitaal aanvragen?

 • Inzicht.
  U doorloopt de pensioenplanner in 7 overzichtelijke stappen. Bij elke stap maakt u een keuze. U ziet meteen wat er gebeurt met uw (netto)inkomen bij elke keuze.
 • Gemak.
  U kunt 5 pensioenplannen opslaan of printen. U hoeft uw plan dus niet in 1 keer af te maken. Rustig bespreken met iemand anders is ook mogelijk. Bijvoorbeeld met uw partner of financieel adviseur.
 • Snelheid.
  Het pensioenplan van uw keuze vraagt u daarna helemaal digitaal aan. Dat is veel sneller dan formulieren heen en weer sturen per post.

Welke keuzes heeft u?
Bpf Koopvaardij biedt verschillende keuzes als u met pensioen wilt gaan. De keuzes staan ook in de pensioenplanner in Mijn Koopvaardij. U ziet in de pensioenplanner meteen wat er met uw maandelijkse pensioenbedrag gebeurt als een bepaalde keuze maakt. Deze keuzes heeft u:

 • U kunt kiezen wanneer u met pensioen wilt. Op uw AOW-leeftijd, maar ook eerder of later.
 • U kunt eerst een hoger pensioen ontvangen en daarna een lager pensioen.
 • U kunt, samen met uw partner, de hoogte van het partnerpensioen kiezen.

Hoe werkt het?
U logt in op Mijn Koopvaardij met DigiD of eIDAS en u gaat naar de pensioenplanner. U doorloopt de stappen in de pensioenplanner en maakt uw pensioenplan. Heeft u meer informatie nodig? Die kunt u makkelijk vinden. Als u er klaar voor bent, kunt u uw pensioenplan in de pensioenplanner aanvragen. Dat doet u vanaf 6 maanden en uiterlijk 3 maanden voor uw gewenste pensioendatum. U ontvangt binnen 3 weken na uw aanvraag een bevestiging met de precieze bedragen.

Liever op papier?
Heeft u geen e-mailadres of geen DigiD of eIDAS? Goed om te weten: pensioen aanvragen per post blijft gewoon mogelijk.

Vragen?
Heeft u vragen of hulp nodig bij uw aanvraag? Neem dan contact op met onze Servicedesk.