Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 21 juli 2022

Uw pensioen stijgt met 0,84%

Deze tekst is voor het laatst gewijzigd op 28 april 2023

Het bestuur van Bpf Koopvaardij heeft op 20 juli 2022 besloten tot een extra toeslagverlening op uw pensioen. Per 1 januari 2023 verhoogt Bpf Koopvaardij uw pensioen met 0,84%.

Waarom verhoogt Bpf Koopvaardij uw pensioen?

Per 1 januari 2022 heeft Bpf Koopvaardij uw pensioen al verhoogd met 0,44%. Maar onlangs heeft de overheid de regels voor toeslagverlening versoepeld. Hiermee loopt de overheid vooruit op de nieuwe regels voor pensioen volgens de Wet Toekomst Pensioenen. Pensioenfondsen mogen tijdelijk rekenen met een lagere grens voor toeslagverlening. Dit betekent dat een extra toeslagverlening mogelijk is. Bpf Koopvaardij maakt nu gebruik van deze wettelijke mogelijkheid.

Hoe is het percentage van 0,84% berekend?

Bij het besluit over de extra toeslagverlening heeft Bpf Koopvaardij naar twee vragen gekeken:

  1. Welke periode is leidend voor de toeslagverlening? Bpf Koopvaardij streeft ernaar uw pensioen gedeeltelijk te laten meegroeien met de stijging van de prijzen in een bepaalde periode. Welke periode dit is, ligt vast in het pensioenreglement. Voor de toeslagverlening per 1 januari 2022 keek Bpf Koopvaardij naar de stijging van de prijzen in de periode 1 juli 2020 tot en met 30 juni 2021. Die stijging was 1,29%.
  2. Hoeveel toeslag is eerder al toegekend? In januari 2022 heeft Bpf Koopvaardij uw pensioen verhoogd met 0,44%. Met de extra toeslagverlening per 1 januari 2023 van 0,84% wordt de volledige prijsstijging van 1,29% gecompenseerd. Dit lijkt een vreemde optelsom. Maar het percentage wordt iets lager, omdat Bpf Koopvaardij deze toeslag nu ook berekent over de eerder gegeven toeslag van 0,44%. In totaal komt er hetzelfde resultaat uit. U heeft deze 1,29% dus in twee stappen ontvangen.
Eind 2022 besluit Bpf Koopvaardij over toeslagverlening in 2023

In de afgelopen maanden zijn de prijzen sterk gestegen. Bpf Koopvaardij besluit in november 2022 of dit leidt tot een nieuwe toeslagverlening per 1 januari 2023. Hiervoor kijkt Bpf Koopvaardij naar:

  • de prijsstijging in de periode 1 juli 2021 tot en met 30 juni 2022;
  • de financiële situatie van Bpf Koopvaardij; en
  • de geldende wettelijke spelregels op dat moment.
Wanneer merkt u de gevolgen van deze toeslagverlening voor uw pensioen?

Bpf Koopvaardij verwerkt de toeslagverlening van 0,84% per 1 januari 2023 in uw opgebouwde pensioen of in uw pensioenuitkering. Als het bestuur in november 2022 besluit tot een toeslagverlening gerelateerd aan de prijsstijging tussen 1 juli 2021 en 30 juni 2022 dan zal ook deze toeslagverlening op 1 januari 2023 leiden tot een verhoging van uw opgebouwde pensioen of in uw pensioenuitkering. De toeslagverleningen zullen dan bij elkaar worden opgeteld.

U ontvangt een brief nadat Bpf Koopvaardij in november 2022 een besluit heeft genomen over de mogelijke toeslagverlening per 1 januari 2023. In die brief wordt meer uitleg gegeven over de extra toeslagverlening en de mogelijke nieuwe toeslagverlening per 1 januari 2023.

Nadere toelichting

Dat we de pensioenen mochten verhogen, is natuurlijk goed nieuws, maar we blijven kritisch. Is het eerlijk, voor zowel de jongeren als de ouderen? Benadelen we geen mensen? We laten zien hoe we dat hebben bekeken.

De pensioenen zijn jarenlang niet, of slechts gedeeltelijk, omhooggegaan. Iedereen die een pensioen ontvangt voelde dat in zijn of haar portemonnee. Nu de pensioenen omhoog gaan, merken zij dat direct. Hun koopkracht verbetert een beetje. Degenen die nog geen pensioen krijgen, merken de gevolgen niet meteen. Natuurlijk zien ze op korte termijn dat hun pensioen dat zij straks gaan ontvangen omhoog gaat door de toeslagverlening. Maar het verhogen van alle pensioenen betekent wel dat onze dekkingsgraad omlaag gaat. En dat heeft ook gevolgen voor het pensioenresultaat op de langere termijn. Het pensioenresultaat geeft aan in welke mate we in uw pensioen rekening hebben gehouden met prijsstijgingen en dus of de koopkracht wordt behouden.

We hebben uitgerekend wat op de lange termijn het effect is van de verhoging die we nu geven. In onderstaande grafiek ziet u wat het verschil in pensioenresultaat is voor de verschillende leeftijden als gevolg van de verhoging van 0,84%.

Wat ziet u in deze grafiek?

Een pensioenfonds kan zijn geld maar één keer uitgeven. Als we nu extra toeslag verlenen kan niet iedereen erop vooruitgaan. Ouderen gaan er maximaal ca. 0,5% op vooruit, en jongeren gaan er ca. 0,1% op achteruit:

  • De verhoging voor personen tot ongeveer de 62-jarige leeftijd heeft een klein negatief effect op het pensioenresultaat. We gebruiken een deel van het vermogen nu om de verhoging te kunnen geven. We hebben dan dus minder vermogen om later het pensioen van deze personen mee te kunnen betalen. Maar een groot deel van deze personen bouwt nog lange tijd pensioen op. Dat pensioen wordt niet geraakt door dit besluit. Daarom is het uiteindelijke effect ook niet zo heel groot.
  • Voor personen ouder dan 62 jaar gaan er nu wat meer op vooruit. Dit komt met name doordat zij door de verhoging meteen een hoger pensioen krijgen. Hun koopkracht verbetert hierdoor direct.
Nieuwe pensioenregeling

Door de nieuwe regels voor pensioen Wet Toekomst Pensioenen komt er ook een nieuwe pensioenregeling voor Bpf Koopvaardij. Het duurt nog een aantal jaar voor de nieuwe regeling start. Maar we houden er nu wel al rekening mee dat er verschillen kunnen zijn. Het pensioen dat mensen kunnen verwachten in de huidige regeling kan anders zijn dan het pensioen dat mensen naar verwachting gaan krijgen in de nieuwe regeling.

Het bestuur heeft stilgestaan bij de gevolgen van een toeslag die nu wordt verleend. Heeft dit gevolgen voor mogelijke keuzes of maatregelen die je later neemt? Elke euro die we nu uitgeven door de pensioenen te verhogen, kunnen we straks niet gebruiken om bepaalde groepen te compenseren als dat nodig is. Of om een reserve aan te leggen om grote schommelingen in het verwachte pensioen op te vangen.

Evenwichtig besluit

Het bestuur heeft bij het besluit om een extra toeslag te verlenen zorgvuldig alle belangen (van actieve deelnemers, gewezen deelnemers en pensioengerechtigden) tegen elkaar afgewogen. Het bestuur heeft gekeken naar de koopkracht van de pensioengerechtigden, het pensioenresultaat voor iedereen én de mogelijke invulling van de nieuwe pensioenregeling. Pensioengerechtigden hebben de afgelopen jaren te maken gehad met een koopkrachtdaling en zijn gebaat bij het verlenen van de extra toeslag. Het verlenen van deze toeslagverlening heeft slechts een negatief effect van ca. 0,1% voor actieve deelnemers en gewezen deelnemers. Toeslagverlening nu lijkt – gezien de financiële gezondheid van het fonds - een goede overgang naar het nieuwe pensioenstelsel in de toekomst niet in de weg te staan. Het bestuur van Bpf Koopvaardij vindt het verantwoord om te besluiten dat de pensioenen per 1 januari 2023 extra verhoogd kunnen worden met 0,84%.