Toegankelijkheid
Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
NL EN
Gepubliceerd op 23 juni 2022

Extra pensioenkeuze: een ‘bedrag ineens’

Vanaf volgend jaar kunt u een deel van uw pensioen in één keer opnemen als u met pensioen gaat. Bedrag ineens noemen we dat. De nieuwe wet die dit regelt, zou op 1 juli 2023 moeten ingaan. Dat is nog niet zeker. We informeren u wel graag alvast over de nieuwe keuze naast de al bestaande keuzes voor uw pensioen.

Hoe werkt bedrag ineens? 

  • U mag op uw pensioendatum maximaal 10% van uw pensioen in één keer opnemen. Dat kan een groot bedrag of een klein bedrag zijn. Dat hangt af van hoeveel pensioen u bij Bpf Koopvaardij heeft opgebouwd. Hoeveel u heeft opgebouwd, kunt u bekijken in Mijn Koopvaardij. 
  • Het bedrag dat u opneemt, gaat af van het maandelijks pensioen dat u ontvangt. Door een bedrag ineens op te nemen, ontvangt u daarna maandelijks minder pensioen. 
  • Na opname van het bedrag ineens moet uw overgebleven pensioen meer zijn dan € 520,35 bruto per jaar, dat is € 43,36 bruto per maand. Dit heeft te maken met wettelijke regels.  
  • U mag het bedrag dat u ineens ontvangt besteden zoals u dat wilt.
  • Het bedrag ineens kunt u niet combineren met de keuze voor eerst een hoger maandelijks bedrag en daarna een lager maandelijks bedrag. U kiest dus voor de ene of de andere mogelijkheid.  
  • Als u een bedrag ineens opneemt, heeft dat gevolgen voor de belasting die u moet betalen. Ook kan het ervoor zorgen dat u (tijdelijk) minder of geen zorgtoeslag of huurtoeslag krijgt. 

Welke keuzes heeft u nog meer voor uw pensioen?  
Of het opnemen van een bedrag ineens gunstig voor u is, hangt af van uw wensen en van uw situatie. Maar ook van bijvoorbeeld de belastingregels. Wat gunstig of handig is voor de één, kan juist onvoordelig zijn voor de ander. Behalve de nieuwe keuze van een bedrag ineens, heeft u voor uw pensioen bij Bpf Koopvaardij nog andere pensioenkeuzes. Verdiep u tijdig in de mogelijkheden.

Hoe gaat het verder? 
Op Mijn Koopvaardij berekent u zelf het effect van de pensioenkeuzes op uw pensioen. Hierin is de berekening van uw pensioen met een bedrag ineens nog niet opgenomen. Dit kunnen wij pas aanpassen als de nieuwe wet definitief is. Wij informeren u zodra u in Mijn Koopvaardij kunt berekenen hoe uw pensioen eruit zou kunnen zien met een bedrag ineens. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met onze Servicedesk.