Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A

U gaat werken in de koopvaardij

Gefeliciteerd met uw nieuwe baan! Gaat u voor het eerst aan de slag in de koopvaardij? Dan gaat u automatisch deelnemen aan de pensioenregeling van Bpf Koopvaardij. Zo bouwt u nu pensioen op voor later, ook als u arbeidsongeschikt raakt. En is er een pensioen voor uw eventuele partner en kinderen mocht u overlijden. Van u vragen we een paar acties.

Wat moet u doen?

  1. Ga naar Mijn Koopvaardij. Vul uw e-mailadres in en geef uw digitale voorkeur aan bij ‘Postvoorkeuren’. Dat scheelt veel papier én postzegels. Bovendien vindt u al uw persoonlijke pensioeninformatie op één plek. Simpeler, sneller en schoner. Wilt u uw post op papier ontvangen, dan kunt u dat ook aangeven.

  2. U kunt het pensioen dat u bij uw vorige werkgever(s) heeft opgebouwd meenemen naar Bpf Koopvaardij. Zo houdt u al uw pensioen overzichtelijk op één plek. Dit heet waardeoverdracht. Bekijk of dit gunstig voor u is.

  3. Woont u samen en heeft u bij de notaris een samenlevingsovereenkomst laten opmaken? Stuurt u die naar ons toe. Uw partner komt dan in aanmerking voor partnerpensioen. Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap, dan hoeft u niets te doen. Dit krijgen wij automatisch door van uw gemeente.

  4. U ontvangt van ons een welkomstbrief en laag 1 van het Pensioen 1-2-3: de belangrijkste informatie over uw nieuwe pensioenregeling. Wij raden u aan die goed door te nemen, zodat u weet wat er voor u is geregeld en wanneer u zelf in actie moet komen.

Direct online uw pensioen inzien

Mijn Koopvaardij is uw persoonlijke beveiligde online omgeving met uw pensioensituatie bij Bpf Koopvaardij. U ziet er de hoogte van uw pensioen en wat er is geregeld voor uw eventuele partner en kinderen. Ook vindt u hier een pensioenplanner om berekeningen te maken met de verschillende pensioenkeuzes.

Inloggen op Mijn Koopvaardij

Waardeoverdracht: eerder opgebouwd pensioen meenemen?

Als u bij meerdere werkgevers in verschillende sectoren heeft gewerkt, heeft u waarschijnlijk bij meerdere pensioenuitvoerders (een pensioenfonds of een verzekeraar) pensioen opgebouwd. Het samenvoegen van deze pensioenen, kan dan een slimme keuze zijn. Als u kiest voor waardeoverdracht, heeft u al uw pensioenen bij elkaar. Het kan overzichtelijker voor u zijn. U krijgt uw pensioen uitbetaald door 1 pensioenuitvoerder in plaats van meerdere. Ook neemt uw pensioen bij Bpf Koopvaardij toe en hierdoor ook het partnerpensioen bij Bpf Koopvaardij.

Vergelijk beide pensioenregelingen goed

Soms is het beter om uw pensioen bij uw vorige pensioenuitvoerder te laten staan. Vergelijk beide pensioenregelingen daarom goed met de Pensioenvergelijker. De waarde van uw al opgebouwde pensioen blijft altijd gelijk. Houd er rekening mee dat u bij waardeoverdracht meer afhankelijk bent van de financiële situatie van 1 pensioenuitvoerder.

Waardeoverdracht is alleen mogelijk als de financiële situatie van beide pensioenuitvoerders goed genoeg is. U kunt wel altijd waardeoverdracht aanvragen. Zodra het mogelijk is, zetten we dit dan in gang.

Wel of geen waardeoverdracht?

Waardeoverdracht regelt u op Mijn Koopvaardij. U kunt ook het aanvraagformulier waardeoverdracht invullen, scannen en naar ons mailen. U ontvangt daarna binnen twee tot vijf maanden een offerte van ons om te bevestigen of u de waardeoverdracht door wilt laten gaan. 

Ligt het pensioen bij uw oude pensioenfonds onder de wettelijke afkoopgrens van € 592,51 (2024)? Dan wordt dit automatisch overgedragen naar Bpf Koopvaardij. U hoeft hiervoor niets te doen. Kijk voor meer informatie hierover op Klein pensioen.

Dan blijft uw opgebouwde pensioen gewoon bij uw oude pensioenfonds of verzekeraar staan. U ontvangt dan later ook van hen pensioen.

Meer weten?

  • Heeft u buiten de koopvaardij een nieuwe baan? Kijkt u dan voor meer informatie bij U krijgt een andere baan.
  • Voor verdiepende informatie over onze pensioenregeling kunt u ons pensioenreglement raadplegen.

Wilt u hulp bij uw pensioenkeuzes?

Gaat u bijna met pensioen? Bij Bpf Koopvaardij heeft u meerdere pensioenkeuzes. U kunt deze eenmalig maken vóór pensionering en daarna niet meer veranderen. Wilt u in een persoonlijk gesprek meer informatie over uw keuzes? Maak een belafspraak via de online afspraakplanner. Wij bellen u op een moment dat het u uitkomt.

Maak een belafspraak