Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A

Nieuw pensioenstelsel

De regels voor pensioen werkten jarenlang goed. Maar dat is aan het veranderen. Mensen worden steeds ouder en werken niet meer hun hele leven bij dezelfde werkgever. De huidige regels passen hier niet goed bij. En gaat het goed met de economie? Dan kunnen de pensioenen soms toch niet omhoog. Dat voelt oneerlijk. Daarom wordt het pensioenstelsel vernieuwd, met behoud van het goede.

Een nieuw pensioenstelsel, wat betekent dat voor u?

In de video ziet u hier meer over.

Accepteer de persoonlijke cookies om deze inhoud alsnog te tonen.Veel blijft hetzelfde

Niet alles verandert. Ons pensioenstelsel is namelijk een van de beste ter wereld en dat willen we graag zo houden. Daarom houden we de goede dingen:

AOW en pensioen

Iedereen blijft AOW opbouwen en een groot deel van de werkenden bouwt via de werkgever pensioen op. Als u met pensioen gaat of al bent, ontvangt u dus straks nog steeds AOW en pensioen. Zolang u leeft.

We regelen pensioen samen

Bij Koopvaardij blijven we het pensioen samen regelen. We delen de risico’s van hogere levensverwachting, overlijden en arbeidsongeschiktheid met elkaar. Ook houden we de kosten beperkt, door de pensioenen collectief te beleggen.

Pensioen voor de hele sector

Wie in de sector Koopvaardij werkt, bouwt pensioen op bij Bpf Koopvaardij. Dat blijft verplicht. Hierdoor zijn zo veel mogelijk werknemers in onze sector verzekerd van een goed inkomen op hun oude dag.

Dit zijn de belangrijkste nieuwe regels

De nieuwe regels gelden voor iedereen, ook als u al pensioen ontvangt. Samen met de sociale partners (de werknemers- en werkgeversorganisaties) van de sector Koopvaardij bereiden we de overstap voor onze deelnemers zorgvuldig voor. Op 1 januari 2026 gaat Bpf Koopvaardij over op de nieuwe pensioenregels.

De basisregels staan in de Wet toekomst pensioenen die op 1 juli 2023 is ingegaan. Daarin zijn dit de 3 belangrijkste veranderingen:

1. Uw pensioen wordt persoonlijker en duidelijker

Met de nieuwe regels bouwt straks iedereen pensioen op via een ‘premieregeling’. Dat wil zeggen dat er afspraken worden gemaakt over hoeveel geld u en uw werkgever inleggen voor uw pensioen. Dit geld gaat in uw persoonlijke pensioenpot. Zo ziet u duidelijker hoeveel u samen met uw werkgever heeft ingelegd, wat het beleggen oplevert en hoeveel pensioen u kunt verwachten. Als u met pensioen gaat, ontvangt u maandelijks pensioen uit uw persoonlijke pensioenpot.

2. Uw pensioen gaat meebewegen met de economie

De nieuwe regels zorgen ervoor dat uw pensioen sneller omhoog gaat als het economisch goed gaat. In slechte tijden kan het ook omlaag gaan. De nieuwe regels zorgen er wel voor dat de bewegingen minder groot worden als u (bijna) met pensioen gaat. Dat gebeurt omdat er dan geen of weinig tijd is om tegenvallers in beleggingen op te vangen. Jongere werknemers hebben die tijd nog wel. Daarom wisselt het pensioen bij hen wat sneller in hoogte. Goed om te weten: eventuele tekorten in mindere jaren kunnen we opvangen met reserves uit betere jaren. Zo zorgen we ervoor dat de pensioenen van gepensioneerden zo stabiel mogelijk blijven.

3. Eenvoudiger en betere regels voor nabestaandenpensioen

De regels voor nabestaandenpensioen worden voor iedereen hetzelfde. Daardoor is het straks duidelijker waar uw partner of kind(eren) op kunnen rekenen. Overlijdt u nadat u al met pensioen bent? Dan blijft het nabestaandenpensioen afhankelijk van wat u heeft opgebouwd en hoeveel jaren u heeft gewerkt. Als u overlijdt terwijl u in dienst bent,  ontvangen uw nabestaanden een percentage van uw laatste loon. Ook als u nog maar net in dienst bent. Het maakt hierbij niet uit hoeveel jaar u heeft gewerkt. Partners en kinderen van werkenden krijgen daardoor vaak een hoger nabestaandenpensioen.

Steeds meer duidelijk

Op dit moment verandert er voor u nog niets.  De sociale partners maken op dit moment afspraken over de nieuwe regels. We verwachten dat zij binnenkort alle knopen hebben doorgehakt. Dan is ook meer duidelijk over de invulling van de nieuwe regels voor de sector Koopvaardij. Daar gaat Bpf Koopvaardij vervolgens mee aan de slag. We verwachten dat de nieuwe pensioenregels voor de Koopvaardij-deelnemers vanaf 1 januari 2026 gaan gelden.

In de tussentijd houden we u op de hoogte via deze pagina, nieuwsbrieven en Op Koers magazine.